Ai găsit o cameră nouă? Sau nu mai este acolo? Scrie-ne!

Detaliile camerelor aflate în baza de date SpeedCams România

Radarele fixe sunt furnizate în parteneriat cu PDI România, mai multe detalii puteți citi aici


Evolio utilizează fișierele cu camere oferite de noi

  SpeedCams - Informații - Întrebări puse frecvent

Alte întrebări puse frecvent

 

 

 

Ce sunt buclele inductive și cum funcționează?

Buclele inductive sunt senzori electromagnetici ingropati in asfalt si care detecteaza schimbarile care au loc in campul electromagnetic emis de bucle cand un obiect metalic (masina) trece peste ele. Pot fi folosite pentru masurarea traficului (numarator de masini) sau pentru detectarea vitezei (camerele care emit amenzi) sau in conjunctie cu semafoarele inteligente (prelungirea luminii verzi/rosii in functie de nr. de masini care asteapta).

Buclele inductive sunt periculoase? Pot lua amendă dacă trec peste ele cu viteză mai mare?

Doar buclele conectate la o camera foto sunt periculoase. Așa sunt majoritatea camerelor de pe DN1, tronsonul București-Brașov. Dar în țară sunt montate multe bucle care au conectate la ele doar contoare de trafic (numărătoare de mașini). Nu e obligatoriu ca orice buclă inductivă să aiba în viitor o cameră, probabil că foarte puține (sau chiar niciuna) vor fi transformate în camere. În București sunt recent instalate (2008) semafoare inteligente cu bucle, care pot fi (dar nu e obligatoriu) programate a înregistra viteza de trecere și emite amenzi. Deocamdata ele doar gestioneaza traficul (semafoarele), pentru a-l fluidiza. Daca ar fi activate toate facilitățile camerei ar putea emite 3 tipuri de amenzi:

 1. pentru trecere pe rosu (Red Light Camera)
 2. pentru depășirea vitezei (Red Speed Camera)
 3. pentru staționare/întarziere în intersecție

Tot asemănătoare ca mod de montare sunt și senzorii piezoelectrici îngropați în asfalt, cu care fie se măsoară greutatea mașinilor care transportă marfă, fie se măsoară momentul de trecere a unei mașini peste ei.
Senzorii piezoelectrici destinați a măsura greutatea sunt instalați de obicei în locații specifice de "Control Trafic", marcate corespunzător cu indicatoare.
Senzorii piezoelectrici care măsoară momentul de trecere a unei mașini pot fi folosiți fie pentru contorizarea traficului (numărător de mașini), fie pentru determinarea vitezei (sau ambele) în vederea formării unei statistici.

Deci ambele tipuri de senzori (bucle inductive sau senzori piezoelectrici) sunt periculoase doar dacă sunt conectate la o cameră foto, fără de care emiterea de amenzi nu este posibilă.

La fiecare actualizare trebuie să șterg tot din folderul respectiv sau doar descarc (copiez peste) și atât?

Noi vă recomandăm să stergeți înainte TOT din directorul respectiv de pe GPS, apoi să copiați acolo fișierul actualizat.

Dacă totuși aveți camere salvate (sau modificate) manual de dvs. prin intermediul software-ului de navigație sau utilizați în paralel și fișierul care stochează camerele salvate/modificate manual (adică fișiere tip SPUD sau UPD) atunci puteți să nu ștergeți și aceste fișiere. În cazul în care după actualizare observați un comportament nefiresc în afișarea sau alertarea camerelor cel mai probabil acestă problemă vine de la existența acelui fișier cu camere salvate/modificate manual (SPUD/UPD), fișier care trebuie mutat/șters.

Speedcam-uri pentru Becker Traffic Assist se vor scoate vreodată sau se lucrează la ele?

Soft-ul de navigație instalat pe Becker Traffic Assist nu suportă în mod nativ afișarea și alertarea la apropierea de camere. Pentru a avea această facilitate trebuie să instalați un program suplimentar, gen POI Warner sau SpeedLimit, care va afișa camerele peste harta și va emite alerte vizuale/auditive când vă apropiați de ele.

În mod curent noi nu suportăm Becker Traffic Assist și nici nu avem un plan de dezvoltare pe această direcție (adică construirea unui program similiar cu POI Warner sau SpeedLimit sau Camera Alert), în schimb vom adăuga la formatele de speedcams suportate și formatul necesar pentru soft-urile POI Warner și Camera Alert. Formatul necesar pentru soft-ul SpeedLimit nu este un format reproductibil și ca atare nu poate fi implementat.

POI Warner și Camera Alert sunt programe contracost dar fișierele cu camere pot fi generate și actualizate de către noi cu ușurință, în schimb SpeedLimit este un program gratuit dar fișierele cu camere nu pot fi generate și actualizate de către noi.

Doar POI Warner și SpeedLimit afișează alerte vizuale și auditive peste hartă, concomitent cu funcționarea soft-ului de navigație, Camera Alert este un program de alertare de sine stătător, nu funcționează în conjucție cu un soft de navigație prin satelit.

În concluzie, nu vă putem ajuta decât dacă vă instalați soft-ul POI Warner pentru Becker iar de la noi veți descărca fișierele cu camere actualizate.

Cum se poate elimina dezactivarea alertelor pentru camere pentru țările în care nu este legal acest lucru?

Pentru MioMap v3.x trebuie să editați fișierul "sys.txt" din rădăcina directorului în care este instalat MioMap v3.x (de obicei în "Flash\MioMap\MioMap"), mai precis trebuie să ștergeți următoarea linie din secțiunea "[speedcam]":

    disable="_SUI", "_GER", "_AUT"

În cazul în care doriți să o reactivați mai târziu, puteți doar să puneți caracterul punct și virgulă în fața liniei, adică ați "comentat" acea linie:

    ;disable="_SUI", "_GER", "_AUT"

Ștergerea sau comentarea acelei comenzi din "sys.txt" va duce la activarea camerelor în țările în care alertele nu sunt legale.

Pentru iGO 2006 SE, iGO My Way 2006 Plus nu este necesară o dezactivare explicită, întrucât iGO nu este dotat în mod implicit cu fișierul "sys.txt". Dispozitivele care folosesc iGO Core OEM (gen MyGuide, SilverGuide, Evolio, etc.) pot avea dezactivate alertele pentru anumite țări (în special Elveția) prin aceiași metodă ca și MioMap v3.x.

Pentru iGO 8 blocarea alertelor pentru anumite țări este făcută direct din software și nu există o modalitate ușoară de a o dezactiva.

Pentru MioMap 2008 nu se cunoaște deocamdată situația blocărilor alertelor pentru anumite țări și cum se poate dezactiva.

Activarea alertelor pentru camere în țările în care acestea nu sunt legale vă poate supune la amenzi, neplăceri și alte riscuri!

Care este procedura de culegere a datelor pentru camere?

 1. Porniți dispozitivul GPS.
 2. Așteptați ca receptorul GPS să vă identifice poziția pe hartă - dacă soft-ul vă permite așteptați până vă indică că precizia de poziționare e mare/înaltă/high (pentru asta de obicei trebuie să intrați într-un meniu în care vă arată starea receptorului GPS - nr. de sateliți, nivelul semnalului, timpul/data, etc.).
 3. Cu dispozitivul GPS în mână poziționați-vă chiar lângă cameră (sau stâlpul/pasarela/pasajul/clădirea/etc) pe care este montată respectiva cameră, sau cât mai aproape puteți de ea.
 4. Executați zoom pe hartă astfel încât să puteți vedea cu ușurință poziția dvs. pe hartă și mai ales poziția reală dată de sistemul GPS, detalii la pct. 5.
 5. Observați pe hartă indicatorul poziției actuale și marcați pe ecran poziția în care vă aflați. În funcție de soft-ul dvs., acesta v-ar putea arăta printr-o săgeată (sau similar) poziția curentă pe drum și printr-un punct (sau similar) poziția curentă reală pe hartă (care nu e obligatoriu să fie pe drum, din cauza existenței unui decalaj (offset) între harta digitală și sistemul GPS). Încercați să marcați pe hartă poziția reală (punct-ul) a receptorului GPS (dacă o afișează) și nu poziția pe drum. În cazul în care soft-ul dvs. nu afișează și poziția reală GPS ci doar poziția pe drum (a săgeții) atunci marcați cât mai bine poziția pe drum (a săgeții).
 6. Odată ce ați marcat pe hartă poziția reală a dvs. (implicit a camerei, dacă ați urmat instrucțiunile de la pct. 3.), intrați în meniul care vă afișează coordonatele marcajului pe hartă făcut la pct. 4. și notați poziția, fie prin crearea unei înregistrări tip speedcam (cameră de siguranță), fie prin crearea unei înregistrări tip POI/PDI.
 7. Dacă ați creat o înregistrare tip speedcam și soft-ul dvs. de navigație permite, setați următorii parametrii ai camerei:
  1. direcția în care privește camera (camera poate fi unidirecțională, bidirecțională - 2 camere spate în spate) sau omnidirecțională - rotativă).
  2. direcția de mers (unghiul) a drumului supravegheat de cameră (Atenție: majoritatea camerelor fixe care emit amenzi privesc mașina din spate, deci sunt "îndreptate" către sensul opus celui pe care îl supraveghează)
  3. limita de viteză a porțiunii de drum supravegheată de respectiva cameră.

  Dacă ați creat o înregistrare tip POI/PDI care nu suportă să adăugați detaliile de mai sus despre cameră, notați-le pe ceva (digital: într-un fișier TEXT sau pe o hârtie).

 8. În cazul în care ați observat o cameră nouă (de la care nu ați primit alertă sau nu o vedeți pe hartă în poziția dvs. curentă) vă rugăm, dacă puteți, să-i faceți și o fotografie, din 2-3 unghiuri, prin care să se vadă atât camera în prim-plan, cât și poziționarea ei față de drumul supravegheat de ea.
 9. Transmite-ți datele despre cameră (coordonate, direcția, unghiul și limita de viteză precum și eventualele fotografii la adresa noastră de contact.

M-am abonat la actualizările prin e-mail și acum vreau să-mi schimb adresa de e-mail. Cum fac?

Pentru a vă schimba adresa de e-mail când deja sunteți deja abonat vă rugăm să nu ne scrieți pe adresa noastră de contact sau către lista de distribuție, ci urmați această procedură:

 1. Trimiteți de pe adresa "veche" un e-mail de dezabonare, conform cu instrucțiunile de pe pagina de abonare.
 2. Așteptați mesajul de la server prin care vi se confirmă dezabonarea.
 3. Acum, de pe adresa "nouă" trimiteți un e-mail de abonare conform cu instrucțiunile de pe pagina de abonare.
 4. Așteptați mesajul de confirmare și bun venit de la server.
 5. În acest moment v-ați schimbat adresa cu care sunteți abonat la serviciul de distribuție a actualizărilor prin e-mail.

La iGO, în mod simulare funcționează alertele pentru camere?

Nu, pentru a primi alerte de la camere trebuie să îndepliniți TOATE aceste cerințe:

 1. Să aveți semnal GPS și receptorul să fi primit poziția dvs. pe hartă.
 2. Să aveți un traseu creat.
 3. Să fiți în mișcare.
 4. Traseul dvs. curent să se intersecteze cu o cameră.
 5. Camera respectivă să fie setată astfel încât să corespundă cu direcția și unghiul dvs. de deplasare.
 6. În funcție de setările din iGO (sau skin-ul folosit), veți primi alertă auditivă doar dacă depășiți limita de viteză setată pentru camera respectivă, altfel alerta va fi doar afișată.

Ce dispozitiv de navigație prin satelit îmi recomandați să-mi cumpăr, PDA, PNA/PND sau SmartPhone?

Ce dispozitiv de navigație vi se potrivește poate să depindă de răspunsurile pe care le dați la următoarele întrebări:

 1. Știu să lucrez cu calculatoarele, îmi place să le butonez și să le explorez?
 2. Îmi plac lucrurile complexe, care fac 1001 de chestii?
 3. Vreau să am mereu ultima versiune de software de navigație?
 4. Vreau să pot actualiza hărțile cu ușurință?
 5. Nu mă interesează prea mult cum, ce și de ce, vreau doar să-i dau destinația și să mă ducă acolo?
 6. Nu prea știu cum e cu navigația asta dar mi-ar place să mă ajute la drumurile pe care le fac?

Dacă ați răspuns cu DA la întrebările 1, 2, 3 și 4 atunci cel mai bine vă cumpărați un PDA cu GPS, care este flexibil, upgradabil și vă va lăsa să faceți tot ce doriți cu el (dar cred că știați asta deja).

Dacă ați răspuns cu DA la întrebările 5 și 6 probabil aveți nevoie de un PNA/PND, în care totul este integrat, funcționează ușor, necesită foarte puțină "butonare" și totul vine "de-a gata". Problema PNA/PND-urile este că fiind un sistem "închis", tip "cutie neagră" ele au un mod mai dificil (uneori imposibil) de actualizare a hărților sau a fișierelor cu camere, soft-ul de navigație fiind și mai greu actualizabil. De multe ori PNA/PND-urile necesită proceduri și software special care să vă permită să le actualizați neoficial, pentru că oficial ele sunt actualizabile, doar că s-ar putea ca actualizările oficiale să fie mult prea rare.

Dacă ați răspuns cu DA la întrebările 5, 6 dar v-ar fi plăcut să puteți răspunde cu da și la celelalte întrebări atunci sunteți undeva la mijloc. Dacă sunteți dispuși să învățați puteți alege ambele variante, dar noi vă recomandăm cu căldură să achiziționați un PDA cu GPS și nu un PNA/PND.

În privința telefoanelor inteligente (Smart Phones) care sunt o combinație de PDA+GPS+GSM, părerea noastră este că nu sunt preferabile, din mai multe motive:

 1. Au ecranul prea mic.
 2. Durata de viață a acumulatorului e scurtată de o electronică complexă și de prea multe funcționalități integrate.
 3. Platforma tehnică și software-ul care rulează pe ea este de obicei instabil, dispozitivele mobile de genul lor fiind într-un permanent program "beta".
 4. Integrarea mult prea mare duce la performanțe mediocre pe toate planurile (atât ca telefon, cât și ca PDA, recepție GPS și implicit navigație) pentru că în astfel de dispozitive se fac mult prea multe compromisuri (spațiu mic, consum mic, etc.).
 5. Dacă sunteți o persoană care vorbește la telefon și când sunteți pe drum s-ar putea să nu vă placă comutarea permanentă din mod telefon în mod PDA/Navigație și invers.

Care sunt frecvențele și benzile radio folosite de camerele cu microunde?

Frecvențele pentru radarele civile au fost stabilite la sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Statele Unite și majoritatea țărilor lumii le-au adoptat ca atare:

 • Original, prima bandă folosită în anii 60 a fost numită "banda X", cu o lărgime de bandă cuprinsă între 10.525 Ghz +/- 50 Mhz și 24.150 Ghz+/- 100 Mhz, dar care acum este folosită în mod obișnuit la senzorii ușilor automate, care generează multe alarme false.
 • A urmat în anii 70 banda de frecvență mai joasă "banda K", de 24.150 GHz+/-100Mhz, cu frecvențe cuprinse între 24.050-24.250 GHz, mai greu de detectat pe vremea aceea.
 • În anii 80 a fost introdusă în Europa "banda Ka", cu frecvența 33.4GHz-36GHz. +/- 100Mhz și e folosită intens și acum în Europa și Marea Britanie de către camerele GATSO.
 • Cea mai nouă bandă introdusă este "banda Ku", 10.70 - 12.75 GHz. +/ - 100Mhz, utilizată de mini-camerele GATSO și foarte greu de detectat datorită puterii foarte mici folosite de emițător și a antenelor de emisie foarte direcționale (fascicol îngust).

În România încă se folosește banda K pentru toate camerele fixe și mobile, iar banda Ka se folosește foarte puțin, fiind utilizată pe câteva panouri de afișare a informațiilor de trafic.

Care sunt camerele fixe și mobile omologate și folosite pe teritoriul României?

Introdusă Denumire/Model Fabricant

Utilizare/Detalii

31.03.1995 CINEMOMETRU DE CONTROL RUTIER tip
TRAFFIPAX-SPEEDOPHOT-M
TRAFFIPAX-VERTRIEB GmbH cameră mobilă, instalată pe câteva mașini cu radar, bada K
27.07.2001 Aparat pentru controlul vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometru de control rutier) tip Radar Autovision Compact PYTHON II Traffic Safety Systems Limited Anglia cameră mobilă, instalată pe aproape toate mașinile cu radar, în toată țara, banda K
22.11.2005 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor [Cinemometru] tip Gatso GTC-D Gatso METER BV Olanda camere fixe cu buclă inductivă folosite pe DN1 București-Sinaia
21.12.2005 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor [Cinemometru] tip Gatso DRCS Gatso METER BV Olanda camere mobile și fixe folosite în jud. Ialomița și Argeș, banda K
27.10.2006 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor [Cinemometru] tip MultiRadar S580 * ROBOT Visual Systems GmbH Germania Nefolosită! Va înlocui camerele mobile Python și Speedophot-M?
18.12.2006 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor [Cinemometru] tip CODEC S.C. CODEC SRL Cluj Napoca Cluj-Turda, Cluj-Huedin, Valea Oltului, Bacău, Bihor, etc., banda K
06.12.2007 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor [Cinemometru] tip PoliScan speed Vitronic Dr.ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH Germania Sibiu, Săcel, Sâmbăteni, etc. senzor LIDAR(Laser), există și în variantă mobilă, în jud. Arad, montat într-o dubă
20.12.2007 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor [Cinemometru] tip Trafficam tip TCS-1 Intellicam Ltd., Israel Nefolosită!
10.10.2008 Aparat pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (Cinemometru) tip Scout-Stalker DUAL DSR Sintel Italia S.p.A. / Applied Concepts Inc., Italia Nefolosită!
poate fi în banda K sau Ka

* - de fapt e vorba de MultaRadar S 580 fabricat sub brandul MultaNova, cameră care poate fi în variantă montată pe mașină, tripod sau pe stâlpi/pasarelă/pod. Se pare că acest model lucrează în banda K, 24,125GHz.

În alte țări există o toleranță pentru viteza maximă la care se emite amenda?

În general există o anumită toleranță, chiar și în statele unde legea nu specifică o anumită toleranță și lasă la alegerea agenților de poliție pragul peste care emit amenda de depășire a vitezei. Valabil și pentru camerele operate automat (tip GATSO).

 • Europa
  • Germania - se admite o toleranță de +3Km/h la viteze sub 100Km/h și +4Km/h la viteze peste 100Km/h. Depășirea limitei cu +20Km/h în oraș și +30Km/h în afară duce la amenzi foarte substanțiale.
  • Marea Britanie - toleranța recomandată este de "+10% +2 mph" dar agenții nu sunt obligați să o respecte.
  • Olanda - prin lege se permite +4Km/h după ce se aplică un factor de corecție de 3/4Km/h pentru a compensa erorile echipamentelor radar. Agenților nu li se permite să stabilească gradul de toleranță.
  • România - prin lege se permite +10Km/h la orice viteză
 • Statele Unite - de obicei nu se specifică, la discreția agenților, dar în USDOT HS 809 812 (ptr. radar) și USDOT HS 809 811 (ptr. laser) se specifică o marjă de +3,22/-3,22Km/h (+2/-2mph).
  • Pennsylvania - legal se admite +16Km/h (10mph) la viteze sub 90Km/h (55mph) și +10Km/h (6mph) la viteze peste 90Km/h (55mph).
  • Texas - aprox. +16Km/h (10mph).
 • Asia
  • Hong Kong - se admite +10Km/h.
  • Taiwan - legal nu se permite, dar se admite +10Km/h.
 • Australia
  • statul Victoria - prin lege se permite +3Km/h la viteze sub 100Km/h și +3% la viteze peste 100Km/h

Am vrut să actualizez camerele în iGO, dar nu sunt sigur dacă să urmez exact instrucțiunile ce însoțesc fișierele actualizate

Detalii: Acolo zice sa sterg tot ce e in folderul respectiv si apoi sa pun fisierele TXT extrase din arhiva ZIP pentru iGO. Dar in arhiva nu sunt fisiere de tip .spdb sau .spud asadar in urma operatiunii eu nu voi mai avea astfel de fisiere in iGO. E normal ??!! Ma tem sa nu stric in loc sa fac bine...

Fișierele SpeedCam.spdb și SpeedcamUpdates.spud sunt create automat de iGO când se încarcă. Nu e nici o problemă dacă le ștergi.

1. SpeedcamUpdates.spud trebuie să aibă dimensiunea de 0 bytes și în el sunt stocate camerele introduse manual de tine. Tot în SpeedcamUpdates.spud sunt stocate modificările făcute de tine unei camere deja existente în SpeedCam.spdb (fișierul SpeedCam.spdb nu e editabil). Dacă ai camere adăugate sau modificate atunci SpeedcamUpdates.spud are o dimensiune mai mare de 0 bytes și dacă dorești să le păstrezi îl poți lăsa acolo (adică nu-l ștergi) sau îl muți în alt director.

2. SpeedCam.spdb este de fapt baza de date internă cu camere a lui iGO, care este generată din fișierul/fișierele TXT cu camere copiate acolo.

Atunci când iGO "pune" pe hartă camerele citește mai întâi SpeedcamUpdates.spud și apoi SpeedCam.spdb, pentru ca o eventuală modificare a unei camere din SpeedCam.spdb să aibă prioritate față de datele originale ale camerei, aflate în SpeedCam.spdb.

Fișierele TXT cu camere sunt folosite doar la importul lor în SpeedCam.spdb, odată creat sau actualizat SpeedCam.spdb fișierele TXT cu camere pot fi șterse. Rezultă firește faptul că SpeedCam.spdb și SpeedcamUpdates.spud nu ar trebui șterse niciodată, doar fișierul/fișierele TXT actualizate copiate acolo. Din păcate nu e chiar așa.

Ștergerea fișierelor este recomandată deoarece nu întotdeauna iGO actualizează corect SpeedCam.spdb și nu mereu eventualele camerele din SpeedcamUpdates.spud sunt "suprapuse" corect peste cele din SpeedCam.spdb. De aceea, pentru a se evita aceste probleme cunoscute ale lui iGO, se recomandă ca la fiecare actualizare a fișierelor TXT cu camere să se șteargă și aceste 2 fișiere, pentru ca iGO să le recreeze, să fim siguri că conțin ceea ce trebuie (adică toate camerele din fișierele TXT actualizate să fie compilate într-un SpeedCam.spdb proaspăt generat iar SpeedcamUpdates.spud să nu conțină nici o cameră care poate să interfere cu cele din SpeedCam.spdb).

Care sunt detectoarele de radar care nu sunt detectabile de către echipamentele de detecție ale Poliției?

În unele teste, următoarele detectoare de radar au fost nedetectate de către RDD-ul (Radar Detector Detector) Spectre III:

 1. Beltronics STi Driver
 2. Beltronics STi-R
 3. Escort 9500ci

Spectre III este dezvoltat de Stealth Micro Systems și înlocuiește în acest moment (2008) echipamentele Spectre I și Spectre II. În Europa Spectre este vândut sub marca Stalcar.

Cea mai nouă generație de RDD-uri, Spectre IV și Spectre IV+ detectează și ele 99,9% dintre detectoare, Beltronics STi Driver fiind iarăși singurul detector care este complet invizibil la RDD-uri. Spectre IV și Spectre IV+ sunt acum mai puțin sensibile la detectoarele ieftine și de slabă calitate, fabricate în special de BG Tech (ex. Cobra, Early Warning, etc.) și a celorlalte care poluează intens cu microunde, concentrându-se pe modelele superioare de la Beltronics, Escort și Whistler. Asta nu înseamnă că utilizatorii de Cobra & Co sunt protejați, nu, doar că nu-i mai enervează pe polițiști așa de tare!

Valentine One este detectabil de către toate RDD-urile Spectre.

Spectre IV/IV+ cu ultimele versiuni de software știe să detecteze din păcate și ultimele modele (Pro-78/XTR-690/XTR-695) de la Whistler, care erau foarte greu vizibile pentru Spectre IV/IV+.

Din păcate, protecția împotriva RDD-ului VG-2 a majorității detectoarelor vândute după 1995 este inutilă, deoarece acum VG-2 nu mai este folosit pe scală largă tocmai ca urmare a avansului tehnologic.

Totuși, RDD-urile sunt supuse erorilor și au și ele parte de numeroase alerte false, ofițerul de poliție trebuie să se bazeze pe multă experiență și să știe să-și "citească" posibila victimă pentru a fi sigur că într-o mașină se află într-adevăr un detector de radar care funcționează.

Toate radarele din RO funcționează pe banda K?

Detalii: Mi-am luat recent un detector de radar si vreau sa stiu daca este safe sa filtrez frecventele si sa elimin benzi precum Ka si X. Ar fi o greseala ? Mai sunt si alte benzi la care trebuie sa fiu atent, ce ma sfatuiti?

Da, în România camerele radar fixe și mobile care emit amenzi utilizează doar banda K. Banda Ka e folosită deocamdată doar de panourile informative. Banda X nu este utilizată. Mai sunt camere cu bucla inductivă (ne-detectabile) și camere LIDAR (LASER).
Mai multe date despre camerele și benzile folosite în România găsiți aici. Puteți dezactiva orice bandă înafară de K și Laser!
Atât timp cât nu ieșiți din țară nu aveti nevoie de alte benzi.
Pe viitor (după anul 2008) situația se poate schimba, este posibil ca Poliția Română să achiziționeze și radare în benzile Ka sau Ku.

De ce primesc alerte pentru camere pe care nu reușesc să le văd?

Motivele pentru care nu reușiți să identificați camerele care sunt alertate pot fi mai multe:

 1. În baza de date sunt destul de multe camere mobile cuplate în seturi, pentru LSRM - Localități Supravegheate cu Radar Mobil, camere setate la intrarea și ieșirea din localitate, pentru a vă avertiza că în acea localitate puteți întâlni un radar mobil. Este evident că, fiind vorba de camere mobile, ele nu vor fi mereu acolo, schimbându-și mereu poziția, localitatea sau tronsonul de drum. Ca atare, LSRM-urile pot fi o sursă "bogată" de alerte posibil "false".
 2. O altă sursă de "alerte false" sunt camerele de supraveghere video a traficului (CVST), întâlnite mai ales în orașe, dar și pe unele drumuri naționale și pe autostrăzi.
 3. Și trecerile la nivel cu calea ferată (TNCF) mai pot intra în categoria de alerte "false" deoarece sunt semnalizate de obicei ca și camere la semafor (RedLight Camera).
 4. Locațiile de Control Trafic sunt și ele alertate precum radarele mobile iar echipajele de poliție nu pot fi mereu în acele locuri.
 5. Camera respectivă (indiferent de tipul ei) a fost dezactivată, demontată sau mutată.

În cazul în care determinați că primiți alerte în locuri în care acestea nu ar trebui să fie (de exemplu, nu ați întâlnit niciodată sau extrem de rar un radar mobil într-o locație/localitate semnalizată) puteți să ne comunicați coordonatele camerei, pentru a o scoate din baza de date sau pentru a o muta în locația corectă.

Merită să-mi cumpăr un detector montat în bara de protecție a autovehicului?

Răspunsul nu e simplu, depinde de situație, dar în general nu veți obține o protecție bună de la un detector montat în bară.

Antenele montate în bară sunt probabil cel mai mare compromis în privința poziției, pentru microunde nu e deloc o poziție bună, deoarece nu va recepționa bine semnalele slabe (radiația) și reflexiile provocate de radarele off-axis sau cu antena radarului "întoarsă". Adică vei putea fi surprins mult mai ușor de Instant-On (printr-o lipsă de reflexii de pe alte victime), off-axis sau antena radar întoarsă, alerta va veni uneori prea târziu.

Antena de microunde trebuie montată cât mai sus, aproape de plafon, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună asupra terenului din față, având astfel capabilitatea de a recepționa și semnalele slabe, premergătoare unui Instant-On, off-axis sau cu radarul ascuns după un obstacol (clădire, deal, etc.), antena întoarsă, etc.

Nu uitați că detectoarele bune sunt cele care "citesc" semnalele slabe și le interpretează corect, nu alea care văd un Constant-On de la 2Km...

Singurul senzor care e bun de pus în bară este cel Laser și asta doar dacă ești des ținta unor pistoale LIDAR, care nu se folosesc la noi...

Senzorul Laser montat în bara din față este aproape inutil pentru camerele fixe LIDAR deoarece nu te ajută decât dacă ai parte de niște reflexii bune de pe mașinile din față. În bara din spate e complet inutil deoarece alerta ar veni prea târziu.

Rezultă că în România și în general în Europa nu este fezabil un detector montat în bară, decât prin prisma faptului că este ascuns, avantajul lipsei de vizibilitate a detectorului fiind anulat imediat dacă ești ținta unui RDD și detectorul tău nu este protejat la RDD.

Adică nu merită să-ți pui detector în bară dacă acesta este invizibil pentru RDD-uri, ceea ce restrânge foarte mult opțiunile de cumpărare și mărește bugetul necesar cu foarte mult!

Ce înseamnă "Adăugat o posibilă cameră {tipul ei} {nr} în {localitatea/județ}" pentru că nu o găsesc pe harta GPS-ului?

Camerele "posibile" nu sunt făcute publice, adică nu sunt introduse în fișierele cu camere care pot fi descărcate de pe site pentru că existența lor fizică și locația exactă de obicei nu este cunoscută. Practic acela este doar un anunț, care precede confirmarea existenței și eventual a coordonatelor, sensului și direcției camerei. Nu este obligatoriu ca toate camerele posibile să și existe în viitor, unele pot fi doar la nivel de intenție sau chiar zvon.
Din acest motiv este normal ca acest camere să nu poată fi găsite pe harta GPS-ului până când nu ne sunt raportate date clare despre aceste camere.
O listă actualizată cu aceste camere posibile o găsiți aici.
Camerele active, care funcționează sau urmează să funcționeze pot fi vizualizate aici.

Ce e aia cameră CODEC?

Camerele CODEC, mai exact modelul C01 sunt camerele fabricate de către CODEC SRL Cluj-Napoca și sunt instalate pe tronsonul Cluj-Turda, pe Valea Oltului, în jud. Bacău, la Sânmartin, etc.

Sunt camere foto cu senzor de viteză cu microunde în banda K, similare (dar nu identice) cu cele fabricate de GATSOmeter (Olanda) și montate în jud. Ialomița (Coșereni, Cotorca, Slobozia) sau în Argeș (Pitești).

Sunt mai ieftine și mai simple decât cele GATSOmeter (nu necesită decât 1 stâlp, camera foto fiind integrată în cutia principală, cele de la GATSO necesitând 2 stâlpi, unul pentru camera foto și unul pentru radar + restul electronicii).

Fotografiile de mai jos reprezintă o cameră CODEC model C01, cu 3 ferestre, în ordine, de la stânga la dreapta și de sus în jos:

 1. Camera foto (fereastra transparentă)
 2. Antena radar (fereastra acoperită cu plastic alb)
 3. Iluminatorul IR (fereastra cu LED-uri transparente)

         

Modul de funcționare este următorul: antena emite în permanență un flux de microunde și tot ea măsoară undele reflectate de obiectele care trec prin dreptul fasciculului de unde, iar partea electronică măsoară diferența dintre unda emisă și cea refelectată. Dacă diferența reprezintă o viteză de deplasare mai mare decât viteza limită presetată, camera foto este activată și înregistrează o imagine din spate a autovehiculului. În cazul în care camera trebuie activată noaptea este utilizat și iluminatorul cu infra-roșu pentru a ilumina subiectul, astfel încât numărul mașinii să fie vizibil. Iluminatorul IR poate funcționa continuu sau doar când condițiile de iluminare o impun.
Fotografiile sunt stocate local și apoi sunt transmise centrului de comandă de care aparține camera printr-o conexiune GSM, Wi-Fi sau chiar prin cablu.

La iGO pot să copiez pe GPS toate fișierele (separate pe țări/tipuri/etc.) sau trebuie să le unesc într-un singur fișiere înainte de a-l copia pe GPS?

Le folosiți ca atare, așa cum sunt, separate. Deci copiați toate fișierele dorite în directorul cu camere și iGO le va citi pe toate și le va compila în fișierul SpeedCam.spdb, de unde le va folosi pentru a genera alertele și a le afișa pe hartă.

Cum aș putea să filtrez modificările făcute bazei de date cu camere doar pentru un anumit județ sau țară?

Deocamdată tabelul cu actualizări conține strict doar coloanele existente în mod curent (data, modificarea și sursa), fără a putea separa informația de țară sau județ într-un mod ușor accesibil. Nu putem adăuga în acest moment o coloană cu județul sau țara.

Lucrăm la o soluție în acest sens, dar va mai dura.

Între timp, puteți încărca tabelul direct în Excel (cu Data - Import - Web Query) direct de la adresa: http://speedcams.tehnoplus.net/actualizari/jurnal_actualizari.htm și apoi îl puteți filtra (Data - Filter - Auto Filter - {coloana} - Custom - contains - {cuvânt cheie}) pe baza unor cuvinte cheie (denumire țară, județ, etc.).

Jurnalul este actualizat automat la fiecare publicare a noilor fișiere cu camere, odată cu trimiterea mesajelor e-mail cu fișierele actualizate.

Care sunt țările în care se folosesc camere fixe sau mobile în banda Ku?

Din informațiile noastre, următoarele țări folosesc banda Ku:

 • Grecia
 • Marea Britanie
 • Ungaria

După cum se observă, banda Ku nu este foarte larg utilizată, benzile K și Ka fiind predominante, ordinea în care putem ordona benzile utilizate în Europa, după numărul de camere, este: K, Ka, X și Ku. Practic, banda K este folosită în toată lumea, cu tendința de a fi înlocuită de banda Ka pe măsură ce camerele în banda K sunt scoase din uz.


Care sunt țările care mai folosesc camere în banda X?

Din informațiile noastre curente (2007-2008), următoarele țări folosesc banda X:

 • Austria
 • Belgia
 • Bulgaria
 • Bosnia și Herțegovina
 • Croația
 • Franța (urmează să dispară, dacă nu au dispărut deja)
 • Italia
 • Macedonia
 • Muntenegru
 • Norvegia
 • Polonia

Banda X va fi din ce în ce mai puțin utilizată, pe măsură ce forțele de poliție vor casa echipamentele vechi și le vor înlocui cu camere ce folosesc restul de benzi, deci pe viitor importanța benzii X va deveni din ce în ce mai mică.

Puteți furniza fișiere cu camere pentru detectorul de radar cu GPS Escort Passport 9500ix/9500ci?

Baza de date folosită de Escort Passport 9500ix este proprietară și deocamdată nu poate fi actualizată de noi. Ea conține camere doar din America de Nord. Softul (Escort Tools) care se conectează la detector prin portul USB poate cel mult să salveze locațiile noi învățate, cele pre-încărcate de Escort rămân neatinse.
Softul respectiv face doar 2 lucruri:

 1. poți să descarci un fișier nou cu camere de la Escort și să-l copii în detector
 2. poți să copii pe PC locațiile salvate de tine în memoria detectorului

Nu cunoaștem deocamdată formatul fișierului cu camere și în mod sigur și-au luat măsuri ca detectorul să nu accepte fișiere "contrafăcute" cu alte camere decât cele furnizate de Escort prin abonare la ei.

Poate că într-o zi va fi disponibil un software care să genereze camere și în formatul dorit de Escort și o să se poate scrie în detector și alte camere decât cele furnizate de Escort.
 

Tot observ pe drumurile patriei dreptunghiuri (decupaje) în asfalt, prin intersecții sau șosele/localități. Este posibil să monteze camere Redlight sau speedcam acolo?

Buclele îngropate în asfalt pot servi la o multitudine de scopuri, cele mai multe bucle din România sunt folosite la:

 1. numărătoare de mașini (ptr. statistici) - 1 singură buclă
 2. senzori de viteză (ptr. statistici) - 2 bucle una după alta
 3. numărătoare de mașini și senzori de viteză (ptr. statistici) - 2 bucle una după alta
 4. semafoare inteligente (ca cele montate în București)

Șansele ca buclele să servească o camera foto similara cu cele instalate pe DN1 sunt foarte mici, pentru ca un asemenea sistem costa mult mai mult decât o camera CODEC și autoritățile vor prefera întotdeauna camera cea mai ieftină.

Evident, lucrurile se pot schimba și este posibil ca la un moment să fie montate și camere RedLight sau RedSpeed în anumite intersecții sau camere foto cu buclă inductivă pe anumite drumuri.

Merită să-mi cumpăr un detector de radar fără fir (cordless, wireless, solar, baterii, etc.)?

Nu recomandăm la nimeni să-și cumpere detectoare fără fir, cu acumulatori, solare sau alte soluții de alimentare încorporate, pentru că un detector, pentru a fi eficient trebuie să scaneze continuu o gamă largă de frecvențe, cât mai repede și să răspundă rapid la o posibilă alertă de radar.

Toate astea înseamnă consum de energie iar un detector fără fir are o sursă de energie limitată, pe care o va proteja prin utilizarea unor circuite electronice care consumă puțin și prin utilizarea intensă a stand-by-ului, care practic reduce capabilitățile detectorului de a răspunde rapid la un semnal brusc și slab.

Din această cauză, orice detector fără fir va avea performanțe slabe la Instant-On, off-axis și în general la situații când semnalul radar e slab și variază rapid. Dar nu va avea probleme în a detecta un radar constant-on și de aceea veți fi tentați să-i dați credit mai mult decât merită, dar exact când veți avea mai multă nevoie de el vă va lăsa cu ochii în soare...

Aceste lucruri sunt valabile indiferent de marca detectorului!

Cum trebuie să folosesc bateria GPS-ului pentru a-l putea folosi pe o perioadă cât mai îndelungată?

Pentru a vă servi cât mai mult timp, bateriile Li-Ion sau Li-Polymer (din orice dispozitiv, GPS, GSM, etc), nu trebuie lăsate să se descarce total, se "uzează" mult mai rapid decât dacă le încărcați când încă mai au 20-30% în ele.

Uzura se referă la capacitatea de înmagazinare, cu cât ciclurile de încărcare-descărcare vor fi mai abrupte (adică să o lași să "moară" și apoi să o încarci) și mai rare (bateria lăsată descărcată mai mult timp), cu atât capacitatea de înmagazinare va scădea.

Dacă o încărcați cât mai are multă energie în ea vă va ține mai mult, atât ca timp de deținere (până să trebuiască să o schimbați) cât și ca timp de utilizare (până să trebuiască să o re-încărcați).

Chiar și dacă încărcați și utilizați în condiții perfecte o baterie, ea tot va pierde cel puțin 20% din capacitatea ei pentru fiecare an de utilizare.

Și bateriile Li-Polymer se comportă cam la fel, doar că sunt ceva mai rezistente ca una Li-Ion.
Un alt avantaj al bateriilor Li-Polymer este că nu sunt influențate de căldură cum sunt cele Li-Ion, de fapt, bateriilor Li-Polymer le place căldura, sunt mai performante la cald (le scade rezistența internă). Un bonus este că nu pot exploda sau arde ca cele Li-Ion, neavând electrolit lichid sau gelificat, ci unul uscat.

În ciuda a ceea ce veți auzi și citi, bateriile Li-Ion și Li-Polymer nu trebuiesc "formatate", nu trebuiesc încărcate și descărcate complet de 3 ori și nu trebuiesc ținute la încărcat 12 ore pentru primele 2-3 cicluri de încărcare. Aceste sfaturi sunt inutile și chiar vor diminua viața bateriei (în special descărcarea și încărcarea completă), bateriile Li-Ion și Li-Polymer au circuite electronice încorporate care vor întrerupe încărcarea când capacitatea ajunge la 100% sau când temperatura bateriei trece de un anumit nivel periculos. Deci operația de "formatare" sau de "supra-încărcare" prin menținerea bateriei la încărcare peste momentul când dispozitivul vă indică că bateria e încărcată nu va avea succes.

Descărcarea completă a bateriilor Li-Ion și Li-Polymer este de asemenea foarte dăunătoare pentru durata de viață a bateriei, toate bateriile având circuite electronice care să protejeze bateria de o eventuală descărcare completă, dar această protecție poate fi inutilă dacă utilizați bateria într-un mod "agresiv", adică utilizați în mod frecvent dispozitivul până când bateria se consumă de tot, o lăsați deoparte fără să o încărcați imediat ce vi s-a indicat că s-a consumat sau nu încărcați bateria timp îndelungat. După ce tensiunea bateriei scade sub un anumit nivel, circuitul de protecție nu-și mai poate face datori și capacitatea bateriei de a fi încărcată scade dramatic, viața ei scurtându-se foarte mult.

Rezumat:

 • nu consumați bateria total, puneți-o la încărcat cât mai are 20-30%.
 • nu lăsați bateria să se consume complet.
 • nu descărcați complet și încarcați complet bateria de multe ori.
 • nu expuneți la căldură bateriile - nu lăsați la soare dispozitivul în care este montată și nu-l lăsați în mașină.
 • nu este nevoie să "formatați" bateriile Li-Ion sau Li-Polymer.

Cum pot depozita o baterie pentru a o folosi mai târziu?

Dacă vreți să depozitați pentru mult timp o baterie Li-Ion sau Li-Polymer neapărat să o depozitați cu o încărcare de 40-60%, niciodată 0% sau 100%, altfel capacitatea de înmagazinare va scădea dramatic.
Cu cât o depozitați într-un loc mai răcoros, cu atât va fi mai bună când o veți re-folosi.
Depozitată la 0 grade Celsius și încărcată doar 40% bateria va pierde doar 2% din capacitatea ei pentru fiecare an de depozitare. Deci cel mai bun loc de depozitare este frigiderul (nu congelatorul). Lăsați bateria 2-3 ore la temperatura camerei înainte de a o folosi/încărca, după ce ați scos-o din frigider.

Puteți furniza fișiere cu camere actualizate pentru avertizoarele GPS de camere radar model STR1000 și STR2008?

Formatul de fișier cu camere folosit de STR1000 este de tip ROM și reprezintă chiar firmware-ul pe care îl rulează respectivul aparat. Nu deținem un generator de astfel de fișiere iar informațiile despre acest format de fișiere sunt extrem de reduse, fiind extrem de specifice procesorului (dispozitivului) cu care funcționează.

Formatul de fișier cu camere folosit de STR2008 este de tip DFU (Device Firmware Upgrade), pentru microprocesoare tip System-on-Chip (SoC) dezvoltat de STMicroelectronics. Fișierul tip DFU (care este de fapt un container) poate conține firmware-ul în diverse formate (Hex, S19 sau Binary).
Practic, informațiile despre camere sunt amestecate cu soft-ul necesar funcționării dispozitivului iar fiecare operație de actualizare și generare a acestor fișiere (ROM, respectiv DFU) necesită deținerea firmware-ului respectivelor dispozitive (STR1000 și STR2008), lucru care face imposibilă generarea de către noi a acestor actualizări.

Prin urmare, nu putem furniza fișiere cu camere actualizate pentru aceste avertizoare GPS. Trebuie să apelați direct la furnizorul/importatorul lor din România pentru a obține actualizări ale acestor fișiere.

De ce uneori detectorul de radar mă alertează de la o distanță mai mare decât GPS-ul?

Este normal ca softul de navigație să te alerteze de la o distanță mai mică decât un detector de radar, din următoarele motive:

 • camerele au setate de obicei un sens și un unghi, care face ca respectiva cameră să nu emită alertă decât când direcția ta de mers este identică cu sensul supravegheat de cameră, respectiv cu unghiul pe care drumul îl face în zona camerei.
 • soft-ul de navigație asociază un câmp de vedere "virtual" pentru o cameră unidirecțională sau bidirecțională de 45 de grade, ceea ce înseamnă că dacă unghiul tău de apropiere față de cameră este mai mare de +/- 22,5 grade față de unghiul setat al camerei nu vei primi alertă.
 • soft-ul de navigație de obicei nu emite o alertă pentru o distanță mai mare de 800m față de cameră (uneori pragul depinde de viteză, alteori e cofigurabil, depinde de soft), aceasta este raza de acțiune a camerei. Pentru soft-urile la care raza de acțiune a camerei este dinamică funcție de viteza de apropiere de obicei există un prag de distanță peste care raza de acțiune a camerei nu crește indiferent de cât de mare este viteza de apropiere.
 • multe camere sunt montate într-o curbă, mai mare sau mai mică, deci distanța la care mașina va intra în câmpul de vedere "virtual" al camerei poate fi mai mică decât distanța la care ai fi primit în mod normal alerta dacă drumul ar fi fost drept.
 • detectorul de radar nu are un câmp de vedere așa de strâns ca cel asociat de soft pentru o cameră, deci el va recepționa liber orice emisie electromagnetică de la acea cameră, funcție de obstacole, firește, sinuozitatea drumului contând mai puțin atât timp cât undele electromagnetice se pot propaga pe lângă sau prin anumite obstacole.
   

Acest câmp de vedere "virtual" al camerelor și un drum cu curbe poate provoca următorul comportament al GPS-ului: o alertă timpurie, întreruperea alertei și reluarea ei pe măsură ce mașina intră în raza de acțiune a camerei (800m să zicem) dar pe măsură ce mașina se apropie își schimbă unghiul de apropiere, intrând și ieșind succesiv din câmpul de vedere al camerei. Totuși pe ecranul GPS-ului se poate urmări că alertele provin de la aceiași cameră și se poate observa scăderea distanței afișate până la cameră.

Deci câmpul de vedere și raza de acțiune pe care soft-ul de navigație le asociază unei camere pot micșora în anumite condiții (drum cu curbe) distanța de alertare pentru o cameră.

Pentru a mări distanța de alertare există mai multe soluții:

 • dacă problema este cazul camerelor aflate pe drumuri în curbă ar trebui ca respectiva cameră să fie setată ca fiind omnidirecțională, în acest caz unghiul de vedere al camerei este de 360 de grade și în acest caz devine relevantă doar raza de acțiune a camerei (ex: 800m), alerta fiind emisă indiferent de unghiul mașinii față de cameră, dar transformarea camerei din unidirecțională/bidirecțională în omnidirecțională vine cu dezavantajul că vei primi alertă de la ea indiferent de sensul tău de mers, deci chiar și atunci când respectiva cameră nu te vizează.
 • modificarea câmpului de vedere "virtual" folosit de soft-ul de navigație, dar de obicei acesta este ne-editabil de către utilizator. Mărirea câmpului de vedere la 90 de grade ar mări considerabil distanța de alertare pentru camerele aflate în curbe dar ar putea mări alertele false pentru camerele aflate mai aproape una de alta.
 • dacă distanța de alertare în toate cazurile de drum (drept sau curbe) e prea mică trebui mărită raza de acțiune a camerei, în funcție de soft aceasta este configurabilă sau blocată din soft (dinamică în funcție de viteză dar cu un prag superior care nu mai crește odată cu viteza).

În arhiva ZIP pentru iGO sunt foarte multe directoare și fișiere, în GPS copiez directoarele sau fișierele? Cum se face mai exact?

Ce fel de fișier cu camere trebuie să copiați pe GPS depinde de ce doriți dvs., mai precis de la ce camere doriți să primiți alertă.
Oricum, nu trebuie să copiați directoarele din arhiva ZIP, ci ca iGO să recunoască camerele trebuie să copiați DOAR fișiere tip TXT. iGO nu poate recunoaște camerele din fișiere aflate în subdirectoare.

Vă recomandăm să copiați fișierul SpeedCams_iGO.txt din directorul Consolidate\ToateTipurile\VitezaStandard. Acest fișier conține toate tipurile de camere din toate țările acoperite de noi, cu limite de viteză standard.

În cazul în care doriți să aveți mai mult control asupra tipurilor de camere de la care doriți să primiți alerte, puteți să copiați în iGO fișierele TXT din directorul Separate\PeTipuri\VitezaMaritaCu10Kmh, fișiere care conțin numai camere din România, separate pe tipuri, cu limita de viteză mărită cu 10Km/h.

Important este să nu copiați mai multe fișiere TXT cu camere din diverse directoare pentru că pot apare camere duble sau multiple, care vor anula alertele și în general veți avea probleme cu afișarea și utilizarea camerelor în iGO.

Când actualizați sau schimbați fișierele cu camere ștergeți tot din acel director al lui iGO și apoi copiați acolo fișierele noi.

Este bine să citiți și instrucțiunile de actualizare din fișierul Citeste.txt din rădăcina arhivei.

Încerc să folosesc programul Mio Transfer Hack dar nu merge pentru că-mi cere fișierul mut.dll. De unde îl iau?

Fișierul mut.dll îl găsiți pe calculatorul dvs., în directorul Program files - MioMap Updater, acolo unde s-a instalat MioMap Updater. Creați un director undeva pe HDD și copiați acolo ambele fișiere:

Mio Transfer Hack.exe
mut.dll

și executați programul. Acum va funcționa!

Este adevărat că camerele fixe îți măsoară viteza și te fotografiază doar după ce treci de ele, adică din spate?

Da, toate camerele fixe instalate în România, indiferent că sunt cu buclă inductivă, cu microunde sau cu laser, sunt instalate astfel încât monitorizează doar sensul pe care sunt montate (nu monitorizează ambele sensuri) și în cazul în care depășiți limita de viteză fac o fotografie în care surprind spatele mașinii, după ce ați trecut de camera propriuzisă. Deci camera trebuie să fie montată pe partea dreaptă a sensulului tău de mers pentru a-ți verifica viteza. Pentru a monitoriza ambele sensuri de mers sunt necesare 2 camere, fiecare pe câte o parte a drumului.

Pentru ca să fiți surprinși de o cameră fixă gen GATSOmeter sau CODEC trebuie să circulați dinspre "spatele" ei către "fața" ei, fața camerei având decupajele necesare pentru camera foto, antena și iluminatorul IR/blitz. Aceste camere nu măsoară viteza autovehiculelor care vin spre "fața" camerei, de pe sensul celălalt.

Camerele fixe gen VITRONIC (Laser/LIDAR) funcționează în mod similar măsoară viteza și fac fotografii după ce vehiculul a trecut de cameră.

Toate camerele fixe montate până acum în România fotografiază doar spatele mașinii (numărul de înmatriculare), nu fac și fotografii din față, deci șoferul nu poate fi identificat.

O excepție apărută se pare la sfârșitul anului 2008 este camera GATSOmeter de la Cotorca, care a fost setată a monitoriza ambele sensuri, deși montarea ei nu permite monitorizarea corectă decât a sensului Urziceni-Buzău, aparent ea măsoară viteză și fotografiază pentru ambele sensuri, eventualele suprapuneri a unui vehicul de pe sensul Urziceni-Buzău în raza de acțiune de pe sensul Buzău-Urziceni probabil că sunt eliminate prin examinarea manuală a imaginilor capturate.

Pentru exemplificare, iată și câteva imagini cu modul de acționare a camerelor GATSOmeter DRCS și CODEC C01:

Amplasarea față de drum a camerelor CODEC C01 (copyright CODEC SPAT SRL)

Amplasarea față de drum a camerelor GATSOmeter DRCS Radar 24 (copyright GATSOmeter BV)

 

Este adevărat că camerele fixe cu laser pot supraveghea ambele sensuri?

Da, dar depinde de modul cum este montată. Pentru ca o cameră fixă cu laser, gen VITRONIC Poliscan speed să poată măsura viteza și face fotografii pentru ambele sensuri ale unui drum trebuie ca stâlpul camerei să fie montat pe axa centrală a drumului (într-un squar central sau pe o zonă verde care să separe sensurile). Montarea camerei la marginea drumului nu permite măsurarea vitezei și efectuarea fotografiilor pentru ambele sensuri, pentru că există riscul ca un vehicul nevizat să se interpună între cameră și vehiculul vizat, astfel măsurătorile și fotografiile vor fi invalidate.

Deci, dacă camera se află montată pe marginea drumului nu poate supraveghea decât sensul respectiv al drumului. Pentru ambele sensuri sunt necesare 2 camere, pe fiecare margine a drumului.

Dacă camera e montată între sensuri atunci da, poate supraveghea în mod corect și sigur ambele sensuri. Iată și două imagini care exemplifică modul de montare necesar pentru a supraveghea ambele sensuri ale unui drum:

Amplasarea pe zona verde dintre sensuri a unei camere VITRONIC PoliScan speed (copyright Vitronic Dr.-Ing. Stein)

Amplasarea pe axa centrală al unui drum cu 2 benzi pe sens a unei camere VITRONIC PoliScan speed (copyright Vitronic Dr.-Ing. Stein)

Modul curent de montare a camerelor VITRONIC Poliscan speed din România este doar pe marginea drumului, deci nu sunt active decât pe un singur sens.

Am gasit in lista camerelor unele care se numesc “False”.Ce inseamna asta?

Camerele false sunt cele care arată exact ca o cameră funcțională, doar că cutia este goală, deci camera nu măsoară viteza și nu fotografiază. De asemenea, nu este "simțită" de detectoarele de radar. Este lăsată acolo pentru efectul psihologic pe care orice cameră fixă îl are asupra șoferilor. Camerele false fie sunt foste camere active, dar din motive diverse au fost dezactivate sau mutate în altă parte, fie sunt false încă de la montare.

Actualizari ale camerelor pentru Go Clever unde as putea sa gasesc?

Dispozitivele GPS marca GoClever folosesc 3 tipuri de software de navigație, Navigator, creat de firma cehă MapFactor, respectiv Cardinale și ViaGPS, create de firma croată Mireo. Softul Navigator utilizează fișiere cu camere tip MCA, pe care deocamdată nu le putem genera, deci nu putem furniza camere pentru acest soft. Cardinale și ViaGPS utilizează un format comun cu MioMap 2008, deci puteți descărca camerele pentru MioMap, versiunea 2008 și le încărcați pe GPS-ul dvs.

 

Ultima actualizare: 29.05.2009Copyright 2007-2009 Speedcams România | Licențiere | Declarație de confidențialitate

Site găzduit prin amabilitatea TEHNOPLUS Network